Na návšteve 2. Oslava: “Ten dezert chutí ako mokré trenky!”

Prísť na návštevu, ak ste pozvaní, sa vždy patrí. Otáľanie, mlčanie, alebo neistá odpoveď pozývajúcemu signalizuje, že Vám na ňom niečo nesedí (prípadne Vašej žene na tej jeho J). Preto nikdy s odpoveďou zbytočne nevyčkávajte, aby ju z Vás pozývajúci nemusel ťahať ako z chlpatej deky. Najmä, ak ste pozvaný na oslavu. Ak v tom termíne už niečo seriózne máte, povedzte to na rovinu, prípadne to skúste posunúť. Vžite sa do situácie hostiteľa. Chystá malú oslavu pre blízkych známych a priateľov a Vy máte vtedy squash, či v tom čase dávajú Váš obľúbený futbal v televízii. A tak špekulujete, či to nemôže preložiť… Nie, nemôže! Tu sa jednoducho nešpekuluje. Je to rodinný známy, tak si ten squash, či futbal raz odoprite!

Ak ste pozvaní na oslavu, mali by ste predpokladať, že termín Vášho príchodu nie je ľubovoľný (pokiaľ Vám to hostiteľ vyslovene nepovedal). Kvôli Vám i ďalším pozvaným si domáci určite dali veľkú námahu, aby pripravili hostinu. Ak teda ako čas príchodu oznámil 18.00 hodinu, tak by ste viac ako tých „akademických“ 15 minút meškať nemali. Ak Vám do toho predsa len niečo prišlo, bez váhania pozývajúcemu oznámte, že budete hodinku meškať, aby sa pripravil. On aj jeho partnerka pre Vás s láskou nachystali večeru, navyše niektoré jedlá sa pripravujú na čerstvo a prihrievaním by už nemali takú kvalitu…

Opačným extrémom, ako neúmerné meškanie sú prekvapenia typu: – žena hostiteľa v župane, domáci pripravuje mäso na gril, do avizovaného príchodu hostí je ešte trištvrte hodina a tu zrazu „crn, crn“ a pri dverách už stoja prví nedočkavci. Len to, prosím, nerobte aj Vy! Uvedomte si ten stres, aký hostiteľom vyrobíte.

Slávnostná chvíľa si vyžaduje aj slávnostný odev. Pokiaľ hostiteľ nestanovil „dress code“ (formu oblečenia), tak sa obliekajte primerane významu oslavy. Na oslavu v kruhu priateľov a rodinných známych v byte, či rodinnom dome, nemusíte byť odetý v „black tie“ a ani v obleku s viazankou a dámy v dlhých šatách. Koktejlkami, či slušivým (aj nohavicovým) kostýmom nič nepokazíte. Páni by sa mali k svojim partnerkám tiež adekvátne obliecť. Sako, košeľa a slušivé nohavice sú ideálne. Tričku a džínsam sa radšej vyvarujte! Degraduje to význam spoločenskej akcie, najmä jej slávnostný charakter. Vždy si uvedomte, že je lepšie byť odetý trochu viac na úrovni, ako podlimitne.

Ak ste ale pozvaní na záhradnú grilovačku spojenú s gratuláciou k narodeninám, tu už môžete v oblečení zľaviť. V letných horúčavách nie sú prehreškom šortky s tričkom, no aj tie by mali mať svoj štýl a eleganciu. Nie je vôbec hanbou sa ani v takýchto prípadoch u hostiteľa predbežne o oblečení informovať.

Po usadení k slávnostnému stolu by zo strany hostiteľa, okrem okamžitého ponúknutia poháru vody, slušalo otvoriť fľašku sektu. Azda najčastejšou chybou je jeho nesprávna (vysoká) teplota. Optimálne je mať sekt vychladený aspoň dve hodiny v chladničke, ešte lepšie z večera do rána. „Šampus“ by sme mali podávať vychladený na 6 – 8 °C, biele a ružové vína trochu menej na 10 – 12 °C a červené vína si vychutnáte pri „izbovej“ teplote 16 – 18 °C (aj keď silno pochybujem, že niekto má doma takú izbovú teplotu J). Preto nie je nič nezvyčajné, ak aj červené víno dáte na pol hodinku schladiť, aby ste ho nepodávali pri 23 – 25 stupňoch.

V prípade, že ste šumivé víno nestihli vychladiť včas, ešte stále je tu jedna finta – „frapovanie“. Potrebujete kocky ľadu, vodu, nádobu na sekty (alebo hlboký hrniec) a pár lyžičiek soli. Posypte ju na ľad s vodou, ten sa rýchlo odparuje a expresne odovzdá chlad fľaške sektu. Tým, že ju voda dôkladne obopína, sa fľaša vychladí skôr, ako keby ste ju nechali na pár minút v mrazničke.

S jarou a vyššími teplotami prichádza čas grilovačiek, ktoré sú aj v rámci osláv stále populárnejšie. Sami však viete, aké je grilovanie náročné. Najmä, ak nemáte dostatočne veľký plynový gril, aby poňal mäso pre celú skupinu hostí. Vtedy zväčša domáci grilmajster celú oslavu prestojí pri grile a neustále dohadzuje ďalšie kúsky pre bezodné krky lačných návštevníkov. Aj tu sa už našlo riešenie. Na grilovanie si pozvite niekoho z rodiny (pokiaľ nie je hosťom tiež), či synových kamarátov, prípadne aj profesionálneho čašníka kuchára. Za tých pár eur navyše sa budete môcť naplno venovať svojim hosťom a profičašník Vám môže popritom pripraviť grilované jedlá, nakladať ich hosťom a ešte Vám aj bude nalievať.

Častým prehreškom hostí na oslavách i rodinných návštevách spojených s hostinou je ich hlasné komentovanie receptúry, kvality jedla a jeho podávania. Tu si vždy uvedomme, že sme u niekoho a nie doma. Že ten „niekto“ sa s prípravou natrápil a hostiny vychystal pre nás. Na jednej z takých osláv som zažil hosťa, ktorý na chvíľu pozabudol, že ho domáci počujú a spolusediacemu celkom nahlas povedal: „Ten dezert chutí ako mokré trenky!“ Aj keď chuťovú podstatu kulinárskeho kumštu hostiteľky dokonale vystihol, mal si ten pocit nechať pre seba. Jemný letný šalát zo zeleného cukrového melónu vytvarovaný do akejsi ozdobnej ruže bol na pohľad lákavý, no v chuti mal k tým mokrým trenkám skutočne blízko J. Možno by ho vylepšila sladká poleva z nejakého limetkového likér

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>